torek, marec 24, 2009

Boljša uporaba Gmaila - 2. del

Včeraj sem pisal o tem, kako Gmail lahko izkoristite bolje že v privzetem načinu. Danes pa bi rad nekaj vrstic namenil preizkusnim dodatkom, ki so na voljo v okviru možnosti Gmail Labs.

Gre za eksperimentalne možnosti, ki razširijo Gmail z bolj ali manj koristnimi novostmi. Kolikor sem lahko preveril so možnosti Labs na voljo samo pod pogojem, da uporabljate angleško različico vmesnika. Edina možnost, ki deluje tudi v drugih jezikih je možnost uporabe Gmaila brez povezave. Zato bom to možnost pokril prvo, ostale pa uporabljajte vsi, ki svojih uporabniških vmesnikov ne marate v rodnem jeziku :).

1. Gmail brez povezave

Mimo tega, da je Gmail spletna aplikacija ni mogoče iti. V praksi to pomeni, da brez povezave ni elektronske pošte. V zadnjih mesecih pa je Google omogočil tudi to, saj je predstavil Gmail brez povezave. Pod Nastavitve - jeziček Brez povezave lahko omogočite delovanje brez povezave. Najprej boste morali namestiti Google Gears, posebno programsko opremo za delovanje brez povezave, nato pa lahko izberete različne možnosti dostopa. Posebej pomembna je omejitev velikosti priponk, če ne želite napolniti diska z vsemi priponkami. Namestite lahko tudi povezavo na namizju, ki vam odpre Gmail v posebnem oknu in se obnaša kot običajna aplikacija.

2.Predogled večpredstavnih vsebin


Novost v zadnjem tednu so tudi naslednje možnosti:
  • YouTube previews in mail
  • Picasa previews in mail
  • Flickr previews in mail
Kadarkoli prejmete povezave na slike ali video posnetke iz teh storitev, vam Gmail samodejno prikaže vsebino. Izredno koristno za prihranek na času.

3. Naloge in koledar tudi v Gmailu

Svet elektronske pošte na namizju oblikujejo odjemalci Outlook, ki na enem mestu združujejo elektronsko pošto, koledarje in opravila ter stike. Gmail ima več kot očitno ambicije tudi na tem področju. Z dodatki lahko namreč v Gmailu dostopate tudi do teh podatkov. Namestiti morate le dodatke Tasks in Calendar. Tasks se pojavijo kot posebna povezava pod stiki, klik pa vam odpre posebno okence, v katerem lahko urejate svoja opravila. Poleg tega imate tudi na gumbu "More Actions" možnost, da elektronsko sporočilo postavite med naloge. Koledar počne točno to, kar pove ime - prikazuje vaše koledarje.



Upravljanje opravil je sicer precej osnovno, ampak za prvo silo je. Osebno uporabljam Remember the Milk, ampak ne dvomim, da bo komu dovolj tudi ta možnost.

4. Dodajanje prilagojenih pripomočkov

Ko že govorim o Remember the Milk. Če ga uporabljate, ga lahko preprosto dodate z možnostjo Add Any Gadget by URL, ki vam omogoča, da vpišete naslov prilagojenega pripomočka in ga vključite v svoj Gmail. Tako lahko dodate tudi upravljanje nalog preko Remember the Milk. Zelo kul.

5. Gmail je lahko bralec virov RSS

Če slučajno ne veste, vam Gmail čisto na vrhu nabiralnika prikazuje različne novice. Kaj vam bo prikazoval lahko izberete tudi sami. Preprosto obiščete naslednjo možnost: Nastavitve - jeziček Aktivna vsebina in v vnosno polje vnesete povezavo http://feeds2.feedburner.com/HapaxLegomena in že postane vsebina tega bloga med viri, ki jih lahko prebirate neposredno iz Gmaila. Po moje se splača :). Odkljukati morate še možnost Prikaži mojo aktivno vsebino nad mapo Prejeto. 




6. Trajne povezave na sporočila


Gmail nudi še en koristen sladkorček. Vsako sporočilo, iskanje in mapa (oznaka) imajo sedaj trajne povezave. Tako lahko med Hitre povezave na desni vključite povezavo na določena sporočila, do katerih pogosto dostopate in jih želite imeti na dosegu roke. Prav tako lahko drugim pošljete shranjeno iskanje ali kaj podobnega.

7. Preklic pošiljanja

Ne vem, kako pogosto se to dogaja drugim, ampak sam občasno pošljem elektronsko sporočilo še preden ga dokončam, oziroma pripnem priponko. Google je sedaj možnost preklica pošiljanja - ko pošljete sporočilo imate pet sekund časa, da ga prekličete s klikom na povezavo Undo Send.

To je drugi zapis v tednu elektronske pošte. Ostali zapisi bodo na voljo v naslednjih dneh.  

Če vam je bil zapis všeč, blog spremljate še naprej: preko mojega Twitter profila ali pa RSS-a tega bloga. Glasbeni članki so v povprečju objavljeni enkrat tedensko.


Povezani zapisi

Boljša uporaba Gmaila - 1. del
15 pravil elektronske pošte
Učinkoviti naslovi elektronske pošte