četrtek, december 14, 2006

Hvala, Francozi

V zadnjih mesecih je Evropska komisija resno razmišljala, da bi uvedla spremembe na področju nadomestil za prazne pomnilniške medije. No, sedaj so se načrti, da bi uvedli bolj pravično kompenzacijo ustavili. Za to se lahko zahvalimo glasbeni in filmski industriji ter Francozom. Vodja komisije, Barroso, naj bi sprejel odločitev o zaustavitvi procesa po pismu, ki ga je prijel od Villepina.

Po odločitvi so glas dvignili proizvajalci elektronskih naprav, ki jih nadomestila najbolj bolijo, saj dvigujejo cene njihovih izdelkov. Napovedali so že, da bodo vložili pritožbe proti določenim državam.

Mimogrede, dajatev, ki jo v Španiji plačate za iPoda je 90 evrov (prav ste prebrali). Bi si mislili, da bo zaradi tega iPod v Španiji dražji? No, motite se. iPod v Španiji stane enako kot, recimo, na Irskem. To pomeni, da več ali manj vsi z manjšimi dajatvami subvencioniramo španske umetnike. Ko greste naslednjič gledati Almodovarja zahtevajte popust. Velika verjetnost je, da ste film namreč plačali iz svojega žepa.

O tej temi sem več pisal v naslednjih zapisih:

Kriv brez možnosti pritožbe
Spet malo o nadomestilih

1 komentar:

Anonimni pravi ...

a španci pa kr 90€ dajo dajatev za Ipoda?! to pa nisem vedel.