sobota, februar 17, 2007

Spletna storitev za preglednice

Nikakor nisem navdušenec nad Excelom. Kakorkoli že obrnem, skoraj nikoli ne najdem razloga, da bi ga uporabljal. Večinoma ga namreč vidim uporabljenega tam, kjer bi bilo bolj smiselno uporabiti druge aplikacije, predvsem podatkovne zbirke. In prav nič ne pomaga, da Microsoft v Excel stalno dodaja nove možnosti, ki ga naredijo bolj podobnega Accessu.

Toda zdi se mi, da veliko ljudi uporablja Excel v različne namene in dejstvo je, da so ravno preglednice ljudem na splošno zelo koristne. V zadnjih dneh je tako veliko pozornosti na spletu pritegnila spletna storitev Editgrid, ki posnema funkcionalnosti običajnih namiznih aplikacij, kot sta Excel ali pa OpenOffice Calc.


Capture.jpg

Editgrid je relativno zvesta kopija namiznih aplikacij. To pomeni, da imate na voljo tako osnovne funkcije kot tudi orodja za izdelavo grafov in urejanje podatkov. Tudi uporabniški vmesnik je soroden namiznim aplikacijam. Glede na to, da o preglednicah ne vem ravno veliko, bi rekel, da najbolj zahtevnih uporabnikov ne bo zadovoljila, ima pa nekaj prijaznih sladkorčkov. Med njimi je recimo to, da za vsak graf dobite permalink, ki ga lahko objavite na blogu. Ko spremenite nabor podatkov bo spremembe odražal tudi graf na vašem blogu.

















Preglednice na Editgridu lahko naredite javne in svojim sodelavcem ali prijateljem omogočite, da jih uporabljajo. Podobno lahko pripravite tudi predlogo in jo naredite javno ter tako vesoljnemu svetu omogočite, da uporablja vašo preglednico za izračun tedenske porabe.

Prav tako lahko preglednico prilepite neposredno na blog in dovolite vesoljnemu svtu, da jo ureja:



Seveda imate na voljo tudi popolno zgodovino sprememb in urejanj, kar vam omogoča, da vedno razveljavite spremembe, ki so jih naredili vaši uporabniki. Podatke lahko shranjujete v številnih formatih, ki vključuje Office Excel, PDF, CSV, XML in druge.

Editgrid se mi zdi pod črto izredno zanimiva rešitev za uporabnike z osnovnimi potrebami, ki ne želijo naprednih možnosti, ki jih nudijo namizne aplikacije. Poleg tega bi rekel, da ga lahko koristno uporabijo vsi, ki želijo skupaj sodelovati pri nastanku ene preglednice ali pa zbirati podatke večjega števila ljudi.

Mimogrede, če bo kakšen bolj napreden uporabnik preizkušal tole zadevo, lahko javi svoj pogled na zadevo v komentarjih.

Ni komentarjev: