torek, oktober 31, 2006

Google kupil JotSpot

Hmmm. Iz Googla je danes prišla zanimiva novica. Kupili so namreč podjetje JotSpot, kar je definitivno zanimiv korak naprej, ki ga nisem pričakoval. Če slučajno ne veste, kaj je JotSpot, potem si pripnite pasove. Tole je namreč šnelkurs. JotSpot je gostovan wiki, kar v osnovi pomeni naslednje: ustvarite si svoj račun in na strežniku ustvarite nekaj strani. Te strani lahko ureja kdorkoli, ali pa le izbrana druščina, ki ste jo povabili k sodelovanju. Uporabniku ni potrebno nameščati nikakršne programske opreme, saj se vse nahaja na strežnikih podjetja, ki wiki nudi.

JotSpot je zanimiv iz več razlogov. Kot prvo, stvar ni samo wiki, kot je recimo WetPaint, temveč gre za neko mešanico intraneta in wikija. Seveda imate na voljo osnovno urejanje strani in podrobno spremljanje sprememb in njihovih avtorjev, obenem pa imate na voljo naslednje stvari:

  • Koledar
  • Seznam opravil
  • Orodje za spremljanje projektov (kar pomeni, seznamov opravil več ljudi, rokov in podobno)
  • Orodje za spremljanje odpravljanja hroščev v programski opremi
  • Galerijo s slikami
  • Shranjevanje datotek
  • Preglednice
  • Orodje za ustvarjanje zbirke znanja

Vse te možnosti so na voljo kot posamezne aplikacije, ki jih namestite z nekaj kliki in dopolnite obstoječe funkcionalnosti. Žal JotSpot od danes naprej ni več na voljo splošni javnosti, temveč samo obstoječim uporabnikom, kot sem jaz (he he). Sedaj bodo obstoječe stvari migrirali na Googlove strežnike, kasneje pa bodo zagotovo odprli dostop širši javnosti.

Osebno sem se z JotSpot že kar precej igral in priznati moram, da gre za izredno zmogljivo spletno storitev, ki je po mojem več kot primerna za majhna podjetja ali skupine ljudi, ki želijo sodelovati in izmenjevati informacije. Google bo nedvomno celotno stvar integriral s svojimi Docs, kar pomeni, da se bo boj za spletno pisarno še okrepil.

1 komentar:

fnekrep pravi ...

Q: ali imate tudi kakšne izkušnje z WetPaintom. Že nekaj časa se spogledujem, da bi ga uporabil za učne namene, ker mi na pogled daje vtis, da je zmogljivejši od programov pri WikiMedii. Seveda se ne bi rad zapletel v kakšne težave, ker sem zelo zelen neračunalničar. Bom hvaležen za vsak namig.