ponedeljek, november 14, 2005

Bi odkrili novo glasbo?

Čez vikend sem naletel na zanimiv projekt, ki se imenuje Pandora. Gre za interaktivno radijsko postajo, kjer vpišeš izvajalce ali skladbe, ki so ti všeč in program ti poskuša najti skladbe, ki ustrezajo želenim pogojem.

Sliši se preprosto, ampak v resnici ni. Stran namreč izhaja iz projekta Music Genome Project, katerega zgodba je zanimiva. Leta 2000 se je več glasbenikov in ljubiteljev glasbe, ki se spoznajo na tehnologijo, odločilo da bodo preposlušali na tisoče izvajalcev in plošč ter jih označili z različnimi lastnostmi. Lastnosti so recimo ritem, značilnosti vokala, melodičnost in podobno.

Ko torej vpišete skladbo, spletns tran pregleda podatkovno zbirko v ozadju in odkrije kakšne so lastnosti skladbe ter nato poišče izvajalce, ki so podobni.

Čez vikend sem malo preizkušal kako učinkovita je stvar in moram priznati, da sem nad nekaterimi rezultati navdušen. Ob vpisu skupin Franz Ferdinand, Strokes, Sonic Youth in Nirvana, je stran ugotovila, da mi bodo všeč Pixies, Mudhoney in Fugazi.

Za vsako skladbo si lahko ogledate, zakaj je bila izbrana. Na primer:

To pesem smo izbrali ker vključuje vplive punka, električno rock instrumentalizacijo, blago sinkopatične ritme, nevsiljive vokalne harmonije ter mešane molovske in durovske akorde.

Če sem zgrešil kakšne besede, se opravičujem. Pač pomanjkanje formalne glasbene izobrazbe.

Pesmi, ki so vam še posebej všeč lahko dodate na stran s priljubljenimi, ki je dostopna vsem uporabnikom spleta. Polg tega lahko radijske postaje, ki temeljijo na vaše okusu delite z drugimi in jo po elektronski pošti pošljete svojim prijateljem.

Stran je kot ustvarjena za vse, ki si želijo odkrivati novo glasbo, pa ne vedo kako. Stran je brezplačna ali plačljiva. Brezplačna različica je podprta z oglasi, ki pa vsaj zaenkrat niso preveč vsiljivi.

1 komentar:

Marko pravi ...

a rabis date? ;)

Pol so ti Pixies res vsec?